Zemin üzerine yapılan bir işlem olan marküteri parke uygulaması, marküteri sanatından etkilenerek ortaya çıkmış olan bir parke türüdür. Marküteri sanatı çok ince bir el işi ve ustalık gerektiren bir sanattır. Marküteri parkenin teknikleri de bu sanata benzetildiği için aynı ismi almıştır. Bir başka ifade ile marküteri parke işçiliği oymacılığa benzetilir.
Marküteri Parkeciliğinin Oluşum Aşaması
Esas olarak marküteri parke çeşidi, iç içe geçirilen ahşap katmanlardan oluşur. Bu katmanların hammaddesi ağaçlardır. Marküteri parkelerinin yapımında çok sayıda ağaç çeşidi bulunur. Bunlardan birkaçı meşe, dişbudak ve ceviz ağaçlarıdır. Bu ağaçların ahşap yapılara dönüştürülüp üretilmesi ile çok farklı renklerde ve renk tonlarında parkeler oluşur. Marküteri parkenin asıl özelliği parkenin mevcut olan rengini tamamen ağaçların doğal renginden almasıdır. İç içe geçirilen farklı renk tonlarındaki ağaçlar, bu şekilde birleştirilerek renk çeşitliliği yaratır. Bu da görsel açıdan bu parkelerin tercih edilme nedenini oluşturur. Marküteri parkelerinin bir başka özelliği ise ortaya çıkan şeklin ikinci defa denenmesinde aynı şekli vermemesidir. Başka bir ifade ile bu parkelerin şekilleri sadece bir kere oluşur. Daha sonra üretilmeye devam ettiğinde yeni birçok şekil oluşur. Bu durum parkenin yapım aşaması kısmında, ahşap katmanların farklı şekillerde dizilişinden dolayı kaynaklanır.
Marküteri Parkeciliğinin Gelişimi
Eski zamanlarda ortaya çıktığı düşünülen marküteri parke işçiliği önceki dönemlerde el işçiliğine dayanmaktaydı. Yoğun bir ustalık ve bilgi gerektiren bir meslek olan marküteri parkeciliği günümüzdeki gelişmiş teknolojiler ile birlikte makine kullanımına geçmiştir. Artık el işçiliği gerektiren çoğu teknik bu makineler vasıtasıyla gerçekleştirilmektedir. Lazer kesim yapan makineler yardımı ile marküteri parkeciliğinin üretimi artık çok daha kolay bir şekil almıştır. Böylece zengin çeşit ve içeriklere sahip modeller ortaya çıkmıştır.
Marküteri Parkeciliğin Evlerde Kullanımı
Marküteri parkeler son zamanlarda, özellikle büyük mekânlarda ortaya çıkmaktadır. Büyük otellerin lobilerinde marküteri parkeleri görmek mümkündür. Bununla birlikte evlerde de kullanımı yaygındır. Oturma odası ve yatak odası gibi evin diğer kısımlarında çeşitli motiflerde ya da renklerde ortaya çıkar. Bu kısımlarda özellikle çiçekli ve yapraklı motifler sık olarak kullanılmaktadır.