Diş sağlığımızın yanı sıra görsel estetiğin önemi ve popülerliğinde de artış gözleniyor. Diş estetiğinin hem psikolojik hem de fizyolojik boyutta birçok olumlu yanlarının olduğunu söyleyen DentGroup Nişantaşı Kliniği doktorlarından Dt. Güzide Öztürk, bu tedavi yöntemini kadınların daha çok tercih ettiğini söyledi. İşte, diş sağlığı ve bakımına dair aklınıza takılan sorular…
Diş problemlerinizi ertelemeyin
– Dişimizde bir problem olduğunu nasıl anlarız?
Ağız ve diş bakımı, sağlıklı yaşamanın hastalıklardan korunmanın olmazsa olmazlarından. Diş problemleri fizyolojik pek çok durumdan anlaşılabilir. Sıcak ve soğuk sıvı tüketiminde bir hassasiyet gelişiyorsa, yemek yedikten sonra veya yerken dişlerimizde acı ve ağrı yaşıyor isek dişlerimiz alarm veriyor demektir. Bunun yanı sıra dişlerimizi fırçalarken diş eti kanamaları yaşıyorsak diş etlerimizden kaynaklı sorun yaşıyoruz demektir. Ağız ve diş sağlığımıza dair herhangi bir problem hissettiğimizde derhal diş hekiminize başvurularak problemlerin tespit edilip, tedavileri gerçekleştirilmelidir.
– Ağız kokusunun sebepleri ve alınabilecek önlemler nelerdir?
Ağız kokusu pek çok sebepten meydana gelebilir. Yediğimiz gıdaların dişlerin arasında veya çevresinde birikmesi ile bu bölgelerdeki bakteriler artar ve kötü kokuya neden olabilir. Ağız ve diş bakımına özen göstermeyen, düzenli diş fırçalamayan ve diş ipi kullanmayan bireylerde, yiyecek parçacıkları ağızda kalıp ağız kokusunu tetikleyen başlıca sebeplerdir.
Tükürük, kötü kokulara neden olan partikülleri temizleyerek, ağzı temizlemeye yardımcı olan bir etkendir. Eğer kişiler ağız kuruluğu yaşıyorsa, tükürük üretimi azaldığı için ağız kokusu artabilir. Ek olarak bazı ilaç kullanımları da ağız kokusuna neden olabilir. Diş eti çekilmesi gibi durumlarda ya da ağız ve çene cerrahisi işlemleri sonrasında ağızda oluşan yaralar, kötü kokuya sebebiyet verir. Sinüs enfeksiyonları, geniz akıntıları, boğaz enfeksiyonları ve reflü hastalığı gibi mide ile ilgili problemler de ağız kokusuna neden olur.
Mekanik temizlik büyük önem taşımaktadır, diş fırçalama işlemi yemeklerden yarım saat sonra yapılır ise etkili bir temizlik sağlayacaktır. 6 ayda 1 diş temizliği de ağız kokusunu önlemede en etkin yöntemlerden biridir.
– Daha güzel bir gülüş için uygulanan işlemler nelerdir?
Estetik diş hekimliği başlığı altında DentGroup Kliniklerinde uygulanan başlıca tedaviler; dijital gülüş tasarımı, zironyum, inley-onley diş restorasyonları, porselen lamina, diş beyazlatma ve kullanımı açısından telsiz ortodonti tedavisidir.
– Yapılan diş estetiğinin, diş sağlığına da faydaları var mı?
DentGroup diş hekimleri olarak diş estetiği tedavilerine konservatif yani koruyucu yaklaşım sergileriz. Sadece estetik için diş sağlığı yerinde olan hastaya yaklaşımımız koruyucu yöntemlerle tedavi sağlamaktır. Diş beyazlatma, kompozit lamina, telsiz ortodonti uygulamaları bunlara örnek gösterilebilir.
Diş yapısının bozukluğu özgüven eksikiğine sebep olabilir
– Şekli bozuk diş ya da çene yapısının sosyal hayatımız üzerindeki etkileri nelerdir?
Şekli bozuk diş ve çene yapısının sosyal hayatımız üzerinde kişiden kişiye değişmek ile birlikte negatif etkileri mevcuttur. Çarpık diş yapısına sahip bireyler sosyal hayatlarında da özgüven kırılmaları yaşayabilirler. Kendine güvenli bir gülüş için sorunsuz ağız ve diş sağlığı önerilmektedir.
– Dişe yapılan işlemlerle ilgili internette birçok bilgi var. Bu işlemlerden hangisinin bizim için doğru olduğunu nasıl anlayabiliriz?
Herkesin ağız ve diş yapısı birbirinden çok farklı. Bir kişiye iyi gelen bir işlem diğer kişiye zarar verebilir. Bu noktada yapılması en doğru hareket bir diş hekimine gidilip tedavi ile birlikte diş hekimin yönlendirmesi ile işlem yapmaktır.
– Diş sağlığı teknolojisiyle ilgili hangi aşamadayız?
Diş hekimliği 2000 ‘li yıllarda en çok gelişme gösteren tıp branşlarındandır. Diş klinikleri dijital çağa hızla ayak uydurmakta. Dijital anestezi, dijital tarayıcılar, Cad-Cam teknolojisi artık günümüzde hepimiz kullandığı diş sağlığı teknolojileridir.
Diş estetiğine kadınlar daha ilgili
– Kadınların diş estetiği yaptırdığını biliyoruz. Peki, erkekler bu konuya ne kadar meraklı? Kadınlar kadar ilgi gösteriyor mu?
Evet, günümüzde erkekler de ağız ve diş bakımına özen gösteriyor. Ama halen kadınların oranı biraz daha yüksek.
– Mevsimsel olarak dişlerimize yapacağımız bakımda bir farklılık oluyor mu? Mevsim geçişlerinin dişlerimiz üzerindeki etkileri nelerdir?
Mevsimsel olarak diş bakımımızda farklılıklar elbette yaşanmaktadır. Örneğin yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte soğuk yiyecek ve içecek tüketimini arttırıyoruz. Bu da özellikle diş hassasiyeti problemi yaşayan kişilerde oldukça zorlayıcı olabiliyor. Mevsim geçişlerinde bazı bireylerde de diş sıkma eylemleri gözlemlenebiliyor.
– Piyasadaki diş macunları ne kadar sağlıklı? Alternatif olarak evde yaptığımız temizleme ürünleri yeterli mi?
Tüm diş macunları temel olarak aynı görevi yaparlar, daha iyi bir diş temizliği. Piyasada ki farklı renk ve çeşitteki diş macunları da ağız ve diş sağlığınız açısında belirli teknik özellikler çerçevesinde sağlıklıdır. Kararsız kaldığınız durumda size en doğru yönlendirmeyi, diş hekiminiz yapabilir. Diş hekiminizin önerisi dışında uygulamalardan kaçınınız.
Kaynak: habersundu.com